Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Tips & adviezen

Muizen

Muizen zijn kleine actieve knaagdieren en echte alleseters. Na de mens is de muis het zoogdier met de grootste verspreiding over de wereld. Muizen leven graag dichtbij de mens. Vanwege onze comfortabele huizen en het aanbod van voedsel hebben mensen al snel muizen in huis.

Muizenbestrijder inschakelen
of zelf proberen?

 Er bestaan best veel beestjes die zelf niet veilig (of helemaal niet) te bestrijden zijn!
Waarom zou je kiezen voor ons? Onze bestrijder Jijzelf
Zeer ervaren plaagdierbeheerser
Gediplomeerd bestrijdingstechnicus
Verzekerd tegen gevolgschade
Beste bestrijdingsmiddel en/of methode
De (milieu)vriendelijkste oplossing
  Maak een afspraak Wij bellen jou

In het kort

  • Muizen zijn actieve knaagdieren en echte alleseters.
  • Muizen planten zich razendsnel voort.
  • De huismuis komt het meeste voor in huizen en panden, ze zoeken naar warmte en veiligheid.
  • Muizen bouwen hun nesten van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval.
  • Een muizenplaag zorgt voor grote knaagschade en is slecht voor je gezondheid.
  • Last van een muizenplaag? Schakel een professionele ongediertebestrijder in voor een effectieve muizenbestrijding.

Hoe herken ik een muis?

Muizen zien er zo lief uit, maar zijn echt niet bij iedereen even geliefd. De huismuis zal je het meeste tegenkomen in en rondom je huis. Deze muizen hebben een zachte bruingrijze vacht en vaak een wit gekleurde buik. Ze zijn ongeveer 7 tot 10 centimeter lang en hebben pootjes met 5 tenen. De staart van deze snelle dieren is ongeveer even lang als hun lichaam. Ze hebben zwarte bolle kraaloogjes, grote rechtopstaande oren en een spitse snuit. Muizen hebben vier snijtanden die continu doorgroeien. Om de tanden scherp en kort te houden, moet de muis voortdurend knagen.

huismuis-muizen

De huismuis wordt vaak verward met de bosmuis, maar de bosmuis is een stuk kleiner. Zowel de ogen, de oren als zijn achterpootjes zijn kleiner dan die van de huismuis.

Soorten muizen

De meest voorkomende muis in Nederland is de huismuis (Mus Musculus). Daarnaast komen ook de bosmuis, de woelmuis, de dwergmuis en de slaapmuis in verschillende variaties voor. Je kent de veldmuis misschien wel, deze behoort bijvoorbeeld tot de woelmuizen.

  • Huismuis
  • Bosmuis
  • Woelmuis
  • Dwergmuis
  • Slaapmuis
  • </ul

    huismuis-muizensoort
    bosmuis-muizensoort

    Bosmuis

    Woelmuis-muizensoort

    Woelmuis

    Dwergmuis-muizensoort

    Dwergmuis

    Slaapmuis-muizensoort

    Slaapmuis

    Huismuis

    De meeste muizen leven in de buitenlucht, sommige muizen kiezen er echter ook voor om zich te vestigen in jouw huis. Jouw huis biedt namelijk genoeg warmte en voedsel voor de muizen om het naseizoen door te komen. In Nederland komen veelal huismuizen voor. De huismuis heeft een slank postuur en een bruingrijze vacht, spitse snuit, grote oren en een lange staart. Huismuizen zijn relatief klein met een lichaamsomvang van 7 tot 10 centimeter. De uitwerpselen van de huismuis zijn te herkennen aan de zwarte kleine korrels (keutels) die zij achterlaten, deze lijken op chocolade hagelslag. Huismuizen zijn het meest actief in de nacht.

    Spitsmuis; een beschermde soort

    In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn spitsmuizen geen muizen. Deze soorten zijn zelfs beschermde diersoorten en mogen niet worden gedood. Spitsmuizen zijn insecteneters en kunnen erg nuttig zijn voor de mens. Ze eten namelijk vervelende insecten, zoals spinnen, wormen, larven, kevers en slakken. Net als de mol graven spitsmuizen onderaardse holen. Spitsmuizen zijn vaak verantwoordelijk voor een vieze geur die afkomstig is uit hun muskusklieren, hiermee bakenen ze hun territorium af.

    De verschillen tussen muizen en ratten

    Om te weten of je last hebt van muizen of ratten zijn er nog meer verschillen te noemen tussen dit ongedierte.

    • Muizen zijn een stuk kleiner dan ratten
    • De uitwerpselen van ratten zijn dan ook groter dan die van muizen
    • De uitwerpselen van ratten zijn niet alleen groter, maar liggen ook vaak dichter bij elkaar. Muizenkeutels liggen meestal verspreid door je huis.
    • Ratten laten grote poot- en staart afdrukken achter.
    • Muizen zijn nieuwsgieriger, maar ratten zijn slimmer. Daardoor is het vangen van muizen makkelijker dan het vangen van ratten.
    • Nesten van muizen en ratten verschillen van materiaal. Muizen kiezen voor zachte nesten en ratten voor hardere materialen voor het bouwen van een nest.

Wat eten muizen graag?

Van broodkruimels op de keukenvloer tot elektriciteitskabels achter de kast. Ze knagen echt overal aan en voor je het weet heb je grote schade door het geknaag van muizen.

Muizen zijn alleseters

Granen en zaden staan op het hoofdmenu van de muis. Daarnaast eten ze graag peulvruchten, noten, insecten en larven. Ze hebben een voorkeur voor vet- en eiwitrijk voedsel. Bij gebrek aan beter, eten ze ook minder voor de hand liggend voedsel, zoals zeep of lijm. Muizen eten drie tot vier gram per dag en hoeven niet perse water te drinken als het voedsel genoeg vocht bevat. Muizen eten gek genoeg graag van een ‘schoon bord’. Vieze en rottende etenswaren laten ze links liggen.

Lusten muizen kaas?

In cartoons en andere tekenfilms worden muizen vaak met een stuk kaas afgebeeld, vandaar dat wij muizen denken te lokken met kaas. Muizen houden helemaal niet van kaas. Ze eten het wel, maar alleen als ze heel erg honger hebben of er geen ander voedsel te vinden is. Probeer je muizen te vangen of te lokken naar je muizenklem? Gebruik dan eens zoetig eten, zoals een stukje fruit of probeer pindakaas. Je zult zien dat dit beter werkt dan een stukje kaas.

eten-huismuis-noten

Leefomgeving van de muis

Muizen zijn cultuurvolgers. Dat wil zeggen dat muizen overal leven waar mensen zijn. De huismuis past zich zeer gemakkelijk aan aan zijn leefomgeving en overleeft de meest extreme leefomstandigheden. Muizen hebben hun nest vaak in de buurt van hun voedselbronnen. Muizen leven ook in groepen met een duidelijke hiërarchie. Daarnaast zijn muizen erg nieuwsgierig en voornamelijk ‘s nachts actief. Muizen vinden het dus fijn om dichtbij de mensen te zijn, maar de mensen willen vaak zo ver mogelijk bij muizen uit de buurt blijven. Zo ontstaat er snel een muizenplaag in een huis, winkel, boerderij of fabriek, waarvoor mensen een muizenbestrijder inschakelen.

Voortplanting muizen

Muizen zijn de meest vruchtbare zoogdieren die er bestaan en ze planten zich dan ook in hoog tempo voort. Familieleden worden herkend op basis van urinegeur en zo wordt inteelt bij de voortplanting vermeden. De huismuis is in staat om tot wel 10 keer per jaar jongen te krijgen en maakt meerdere muizennesten. Een vrouwtjesmuis draagt 2 tot 12 jongen in haar buik gedurende drie weken. Deze jongen worden naakt, doof en blind geboren. Anderhalve week later krijgen de jongen al wat donshaar. Na twee weken gaan de ogen open en vrij snel daarna hebben de muizen geen moedermelk meer nodig. Na zes weken zijn de muizen geslachtsrijp. Een huismuis leeft ongeveer één jaar en kan in deze tijd dus voor ontzettend veel nakomelingen zorgen. Door deze snelle voortplanting zal de muizenpopulatie enorm groeien en al snel een muizenplaag vormen. Muizen bestrijden is dan echt noodzakelijk om van de muizen af te komen.

Muizennest

Muizen zoeken naar warmte en veiligheid. Deze vinden op beschutte Een Ze voelen zich veilig en gelukkig als ze een beschutte plek in huis gevonden hebben om een nest te bouwen. Een muis is een voorzichtig diertje dat het liefst zo dicht mogelijk bij het nest blijft. Rondom muizennesten liggen vaak veel muizenkeutels en restanten van aangevreten bouwmaterialen. De jongen van de muis worden grootgebracht in een komvormig deel in het nest.

Hoe ziet een muizennest eruit?

Wanneer de muizen eenmaal binnen zijn, houden zij zich schuil in smalle, warme ruimtes. Daar bouwen zij nesten op voor hun nakomelingen. Een muizennest is gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval. Dit kan dus van alles zijn en is afhankelijk van de omgeving waar de muis zijn nest bouwt. Een muizennest kan gemaakt zijn van papiersnippers, stukjes draad, stof, isolatiemateriaal, stukjes textiel en ander huiselijk materiaal dat het knaagdier heeft gevonden.

  • Het nest wordt opgebouwd uit restafval, stukjes draad, papier, stof en ander huiselijk materiaal dat gevonden wordt door het knaagdier.
  • De muis geeft het nest een ronde vorm, die te vergelijken is met een kleine bal, waar de muis zich vervolgens in nestelt.
  • In de buurt van vinden we vaak uitwerpselen en afgeknaagd bouwmateriaal.

Waar verstoppen muizen zich?

Muizen bouwen nesten op verschillende plekken in je huis. De loze ruimte tussen muren, vloeren en plafonds zijn geliefde verstopplekken voor muizen. Ongebruikte zolders, lege dozen, keukenkastjes, de voorraadkast of voorraadkamer zijn populaire plekken voor muizen om nesten te bouwen. Een muizennest vind je vaak dichtbij een voedselbron, vandaar dat veel mensen muizen tegenkomen in hun keuken. De muis die een muizennest in huis maakt is over het algemeen de huismuis. Wanneer er binnen genoeg insecten te vinden zijn, kan het voorkomen dat de spitsmuis ook een nest in huis maakt. De woelmuis of bosmuis komen ook wel eens binnen om een lekkernij te halen, maar zal na zijn vangst het huis weer verlaten. Een nest van deze soorten muizen zul je binnen echter niet zo snel tegenkomen.

Huismuis

De huismuis geeft veel overlast. Huismuizen leven voornamelijk in en rondom huizen, meestal in en om plafonds, keukens en opslagplaatsen van voedsel.

Bosmuis

De bosmuis geeft weinig overlast. Bosmuizen leven voornamelijk in bossen, vandaar de naam. Je vindt ze daar veelal ondergronds (onder bijvoorbeeld boomwortels).

Veldmuis (woelmuis)

De veldmuis geeft weinig overlast. Veldmuizen leven voornamelijk in en om weilanden. Hun nesten vind je daar vaak diep onder de grond.

Dwergmuis

De dwergmuis geeft weinig overlast. Dwergmuizen leven alleen buiten in groene omgevingen en kun je vinden tussen hoge grassen en struiken.

Slaapmuis

De slaapmuis geven regelmatig overlast. Slaapmuizen leven in bomen en op zolders van huizen of boerderijen. In bomen vind je ze dichtbij de boomstam in de boomkruin.

Hoe bouwen muizen een muizennest?

Wanneer muizen zich voortplanten, bouwen zij een muizennest. Dit nest bestaat uit isolatiematerialen en restafval zoals takjes, karton of papier. Dit materiaal knagen de muizen zo kapot en gebruiken dit vervolgens voor het bouwen van hun nest. Daarnaast gebruiken de muizen hun eigen haren om het nest te verzachten voor hun jongen.

Laat een muizennest verwijderen!

Wanneer je een muizennest in of rondom je huis gesignaleerd hebt, is de kans groot dat je last hebt van een muizenplaag. Je kunt dan het beste het muizennest laten verwijderen door een ongediertebestrijder, voordat de ellende alleen maar groter wordt en de muizen straks onder je voeten door schieten.

Zijn muizen gevaarlijk?

Muizen zijn schuw en vluchten instinctief voor bijvoorbeeld mensen, katten en (roof)vogels. Toch zijn veel mensen doodsbang voor muizen. Sterker nog, we helpen regelmatig mensen die banger voor muizen zijn dan andersom. Muizen komen niet zomaar naar je toe om te bijten maar toch worden er regelmatig mensen gebeten door in het nauw gedreven of opgepakte muizen. Ook kunnen muizen indirect gevaarlijke situaties veroorzaken in huizen en bedrijfspanden, meestal door de gevolgen van het knagen of aanvreten van kabels en isolatiemateriaal. Kortsluiting en/of brand is snel veroorzaakt! Ook schrikreacties kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties, denk aan een muis in een auto of trappenhuis, of bijvoorbeeld tijdens het koken of het vasthouden van hete thee. Wij als bestrijders denken bij gevaar eerder aan de gevolgen van slechte hygiëne en verspreiding van ziekten!

Zijn muizen slecht voor je gezondheid?

Muizen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Ze kunnen verschillende ziektes met zich mee dragen zoals salmonella, het hantavirus en leptospirose. De muizen verspreiden de ziektekiemen via urine, speeksel en uitwerpselen. Aangezien muizen overal doorheen en overheen lopen, kan met gemak het hele huis worden besmet. Het grootste risico op besmetting bevindt zich in de keuken, via levensmiddelen waarvan de muis heeft gegeten. Je moet er toch niet aan denken om eten met een muis te delen!

Schade door muizen

Muizen veroorzaken veel schade, met name knaagschade en bijvoorbeeld de aanvraat van levensmiddelen die hierdoor onbruikbaar worden. Een onderschat voorbeeld van schade door muizen is knaagschade aan bedrading die al vaak is uitgelopen uit stroomstoringen of nog erger, brand! Isolatiemateriaal wordt vaak gebruikt om te nestelen.

Knaagschade: een groot probleem voor je huis of pand

Muizen moeten blijven knagen om hun tanden kort te houden. Knaagschade aan je huis of kantoorpand kan daarom enorm zijn. Ze knagen dan ook aan alles wat los en vast zit. Van meubels tot isolatiemateriaal, elektriciteitskabels, waterleidingen, gaskabels en ook voedselpakketten in de keuken. Kartonnen dozen en matrassen zijn ook vaak het doelwit van muizen. Alles waar muizen aan geknaagd hebben moet dan ook worden weggegooid om verspreiding van ziektes te voorkomen. De knaagschade in bedrijven kan zelfs zo ernstig zijn dat het hele bedrijf moet worden stilgelegd. Knaagschade door muizen (of ratten) is dus een groot probleem. Om deze schade te voorkomen of te beperken kan je het beste een professionele muizenbestrijder inschakelen.

muis-knaagschade-kabels

Gevaar van een muizenplaag

Een muizenplaag in huis is niet alleen erg vervelend, maar ook slecht voor je gezondheid. Muizen zijn van nature onhygiënische diertjes die bacteriën, virussen en parasieten bij zich dragen en deze ziektes kunnen overdragen. Muizen verspreiden gedurende de dag urine en legt gemiddeld tachtig keutels per dag. Ziekte overdracht van een muis op een mens vindt plaats door uitwerpselen van een muis aan te raken, aangetast voedsel te eten of door direct contact met een besmette muis. De meest voorkomende ziektes die muizen bij zich dragen zijn:

  • Salmonella
  • Hantavirus
  • Leptospirose

Laat muizen bestrijden

Wanneer je last hebt van grote hoeveelheden muizen in je huis of omgeving, kan je deze zelfstandig niet meer bestrijden en heb je hulp nodig van specialisten. Voorkom een serieuze muizenplaag, bel een ongediertebestrijder. Professionele ongediertebestrijders hebben de kennis, kunde en middelen om snel en effectief muizen te bestrijden. Ze herkennen het verschil tussen looproutes, nestplaatsen en verblijfplaatsen van de muis en zien de omvang van de muizenplaag, zodat de juiste methode kan worden toegepast.

Last van muizen?

Wacht niet te lang en laat muizen snel en vakkundig bestrijden.

  • Transparant over de kosten en bestrijding
  • Verzekerd tegen schade
  • Altijd een vooraf afgesproken prijs
  • Vakkundig muizenbestrijder
  • Gediplomeerd en gecertificeerd
Wij vertellen het

Veelgestelde vragen over muizen

Ik heb overlast van muizen. Wat moet ik doen?

Schakel een muizenbestrijder in of probeer om zelf muizen te bestrijden. Muizen veroorzaken knaagschade en kunnen ziektes verspreiden die via ontlasting en voedsel overgedragen worden op mensen. Ze veroorzaken vaak een nare lucht en laten sporen zoals uitwerpselen en urine achter. Muizen vangen met klemmen of muizenvallen is een prima oplossing maar het beste is kiezen voor professionele bestrijding en het (laten) aanbrengen van muizenwering.

Ik heb 1 muis in huis gezien, heb ik er dan gelijk meer?

Muizen zijn groepsdieren, dus als je er 1 gezien hebt is de kans groot dat er meerdere zitten. Vaak wel van dezelfde ‘groep’, want muizen bakenen graag hun territorium af voor andere groepen. Muizen planten zich ook snel voort, dus het is aan te raden om snel actie te ondernemen.

Zijn muizen gevaarlijk voor de gezondheid?

Ja, muizen kunnen zeker schadelijk zijn voor je gezondheid. Muizen kunnen verschillende ziektes met zich meebrengen zoals Salmonella en/of het Hantavirus. Ze verspreiden deze ziektekiemen dan via hun uitwerpselen, urine of speeksel.

Hoe giftig is muizengif?

Afhankelijk van het soort gif varieert dit van “licht” tot extreem giftig. De middelen die op dit moment nog worden aangeboden in de winkels zijn relatief lichte gifstoffen en zijn pas in grote hoeveelheden schadelijk voor de mens. Professionele ongediertebestrijders beschikken over zwaardere gifstoffen die enkel aan gediplomeerde bestrijdingstechnici mogen worden verkocht. Bovendien weet een specialist precies hoe er met muizengif omgegaan moet worden voor een veilige en effectieve bestrijding.

Waarom komen muizen je huis binnen?

Muizen houden van warmte en zijn op zoek naar veiligheid. Vooral als de winter begint, komen muizen graag binnen kijken voor een fijne warme plek om zich te nestelen. Als er binnen ook nog een fijne voedselvoorraad te vinden is, dan is de kans erg aanwezigheid dat de muizen blijven en zich gaan voortplanten.

Feiten over muizen

Risico's van zelf bestrijden

Wanneer je zelf bestrijdt gaat dit lang niet zoals een vakkundige bestrijder dit doet. Je bespaart jezelf misschien wat geld, maar neemt daardoor meer risico.

Laat muizen bestrijden

Activiteit

Muizen zijn super actief op dit moment in Nederland.

Gezondheid

Muizen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Schade

De kans is zeer groot dat muizen schade aan kunnen brengen.

Populatie

Muizen kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!